Ψυχοθεραπεία Εφήβων
Έφηβεια
Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και στις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες του ατόμου. Ο έφηβος δεν είναι πια παιδί, αλλά ούτε και ενήλικας. Οι αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά συχνά προκαλούν σύγχυση και άγχος τόσο στον έφηβο όσο και στους γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως να τον χειριστούν. Την περίοδο αυτή, συχνά ο έφηβος προσπαθώντας να ανακαλύψει τον εαυτό του και την ταυτότητά του στρέφεται προς τους συνομηλίκους και απομακρύνεται από τους γονείς. Η απομάκρυνση αυτή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από αντιδράσεις και τσακωμούς μέσα στην οικογένεια. Αν και συνήθως αναφερόμαστε σε μια περίοδο κρίσης για τον έφηβο, η κρίση αυτή αφορά συνήθως ολόκληρη την οικογένεια.
Ψυχοθεραπεία Εφήβων
Οι έφηβοι συχνά αναζητούν βοήθεια ειδικού, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, τις σχέσεις των συνομηλίκων, τη σκέψη και τη διαμόρφωση της ταυτότητας τους προκαλούν άγχος, απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις και αισθήματα μοναξιάς. Η ψυχοθεραπεία με τους εφήβους έχει άλλοτε τη μορφή ψυχοθεραπείας ενηλίκων και άλλοτε τη μορφή ψυχοθεραπείας παιδιών, άλλοτε λοιπόν, το μέσο της ψυχοθεραπείας είναι το παιχνίδι και άλλοτε η λεκτική έκφραση προβληματισμών και σκέψεων.
Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Η ομαδική ψυχοθεραπεία θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας τόσο για παιδιά όσο και για εφήβους. Οι περισσότερες εξελικτικές θεωρίες αναγνωρίζουν τη σημασία των σχέσεων με τους συνομηλίκους. Θεωρούν τις σχέσεις, τη φιλία και το παιχνίδι ως απαραίτητους παράγοντες για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η ομάδα συνομηλίκων αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα επιρροής της διανοητικής, συναισθηματική και κοινωνικής εξέλιξης του εφήβου. Έτσι, η ομαδική ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να αλληλεπιδράσουν και να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο.
Χαρακτηριστικά εφηβείας
Αντιδραστικότητα
Καθώς οι έφηβοι αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη έχουν την τάση να αμφισβητούν και να αντιδρούν σε ό,τι μέχρι πριν αποδέχονταν άνευ όρων. Η αμφισβήτηση και η αντίδραση έχει ως στόχο κυρίως τις φιγούρες εξουσίας (γονείς, δασκάλους), ενώ απέναντι στους συνομηλίκους τείνουν να είναι συμβατικοί και να προσαρμόζονται με τις απαιτήσεις της ομάδας. Η έμφυτη αυτή τάση της συγκεκριμένης περιόδου βοηθά τους εφήβους να βρουν την ταυτότητά τους.
Καταθλιπτικές τάσεις
Πολλοί έφηβοι, και συχνότερα τα κορίτσια, παρουσιάζουν καταθλιπτικές τάσεις. Φαίνεται πως τα ποσοστά αυξάνονται από την ηλικία των 12 έως 17 ετών. Η κατάθλιψη συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα άγχους και κάποιες φορές με αυτοκτονικές ιδέες. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα των εφήβων έχουν συχνά επίπτωση στη σχολική, κοινωνική ή και οικογενειακή ζωή τους.
Αίσθημα μοναξιάς
Η περίοδος της εφηβείας συχνά συσχετίζεται με αισθήματα μοναξιάς, καθώς το παιδί προσπαθεί να απομακρυνθεί από τους γονείς και να συνδεθεί με τους συνομηλίκους. Οι σχέσεις ωστόσο, με τους συνομηλίκους δεν είναι πάντα ικανοποιητικές με αποτέλεσμα να βιώνει αισθήματα μοναξιάς και απογοήτευσης.
Κοινωνική απομόνωση
Αν και η φυσική τάση της ηλικίας είναι ο προσανατολισμός προς τις κοινωνικές και συνομήλικες σχέσεις, υπάρχουν έφηβοι που δυσκολεύονται σε αυτές. Η δυσκολία τους αυτή επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής τους, την αυτοεκτίμησή τους και τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Κάπνισμα και χρήση ουσιών
Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που σε αυτήν την ηλικία για λόγους πειραματισμού αλλά και συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της ομάδας θα δοκιμάσουν να καπνίσουν ή να κάνουν χρήση ουσιών.